Lemondott az újrahasznosított műanyag felhasználásáról a Lego

Megosztás

Évente 110 milliárd legókockát gyártanak, ami sokkal jelentősebb problémát jelent a természetnek, mint elsőre gondolnánk. Brit kutatók  a tengerpartokon gyűjtött műanyag játékkockák alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 100-1300 évbe fog telni, míg végre elbomlanak.

Éppen ezért a dán játékgyártó 2020-ban bejelentette, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolajalapú műanyagot a termékek dobozaiból, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára.

A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a PET műanyag felhasználásával új berendezéseket igénylő termék több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe – írja az MTI.

Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a PET műanyagnak extra összetevőkre van szüksége a biztonság és a tartósság érdekében, valamint nagy mennyiségű energiára a feldolgozásához és a szárításához.

Olyan, mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni – fűzte hozzá, ezért leállították az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét.

A Lego a PET-formula bevezetése helyett a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag szén-dioxid-kibocsátásának a javítására törekszik majd.

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a különféle anyagok százainak tesztelését követően végül megtalálják majd a „varázsmatériát” a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére, ám eddig ez még nem történt meg.

Kapcsolódó cikkek